Klub neumornih putnika
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Opšte informacije

Ići dole

Opšte informacije Empty Opšte informacije

Počalji  Admin Pon Apr 09, 2012 4:54 am

Kraljevina Butan je kontinentalna država u južnoj Aziji. Na jugu, istoku i zapadu se graniči sa Indijom, dok se na severu graniči sa Kinom. Nalazi se na istočnom obodu Himalaja.

Butan je bio podeljen na niz nezavisnih teritorija do 17. veka kada ih je ujedinio Šabdrung Ngavang Namgjal. U ranom 20. veku, Butan je došao u kontakt sa Britanskom imperijom, nakon čega je nastavio jake bilateralne odnose sa Indijom do svoje nezavisnosti. Vlada preduzima mere za očuvanje nacionalne kulture, tradicije, identiteta i prirode kroz koncept Bruto nacionalna sreća. Po istraživanju magazina Businessweek stanovnici Butana su najsrećniji stanovnici u Aziji i osmi najsrećniji stanovnici neke zemlje u svetu.[1].

Butanov pejzaž varira od suptropskih ravnica na jugu do visokih Himalaja na severu, koje na nekim mestima prelaze i 7.000 metara nadmorske visine. Prema podacima iz 2009. u Butanu živi 691.141 stanovnika. Državna religija u Butanu je Vađrajana budizam. Većina stanovništva su budisti, a druga po veličini religija je hinduizam. Glavni grad je Timbu. Ukupna površina države je 38.394 kvadratnih kilometara.[2]

Butan je član Ujedinjenih nacija i Južnoazijskog udruženja za međunarodnu saradnju

Površina
- Ukupno 47.000 km² (128.)
- Voda (%) zanemarljivo
Stanovništvo
- 2005. 672,425 (142.)
- Gustina 46/km²

Glavni grad Timbu

Preuzeto za wikipedia.org

Admin
Admin

Broj poruka : 596
Datum upisa : 01.04.2012

https://odputuj.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu