Klub neumornih putnika
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Opšte informacije

Ići dole

Opšte informacije Empty Opšte informacije

Počalji  Admin Pon Apr 09, 2012 5:02 am

Indija ili zvanično Republika Indija (hindi: भारत गणराज्य, transl. Bhārat Gaṇarājya; videti imena na drugim zvaničnim jezicima Indije) je država u južnoj Aziji. Sedma je država na svetu po površini svoje teritorije, druga po broju stanovnika. Takođe, po broju stanovnika Indija je najveća demokratska država na svetu. Na jugu izlazi na Indijski okean, na zapadu na Arapsko more, a na Bengalski zaliv izlazi na istoku. Ukupna dužina njenih obala iznosi 7.517 km. Sa Pakistanom se graniči na zapadu, na severu sa Kinom, Nepalom i Butanom, a na istoku sa Bangladešom i Mjanmarom. U blizini Indije se u Indijskom okeanu nalaze Šri Lanka i Maldivi.

Kao dom Civilizacije doline Inda i oblast istorijskih trgovačkih puteva i prostranih carstava, Indijski potkontinent je tokom velikog dela svoje duge istorije bio poznat po svom privrednom i kulturnom bogatstvu. Četiri značajne religije — hinduizam, budizam, đainizam i sikizam — su nastale u Indiji, dok su zoroastrizam, judaizam, hrišćanstvo i islam stigli u prvom milenijumu nove ere i značajno oblikovali raznoliku kulturu ove oblasti. Britanska istočnoindijska kompanija je od ranog 18. veka postepeno preuzimala vlast u Indiji, da bi sredinom 19. veka Indija postala kolonija Ujedinjenog Kraljevstva. Nakon borbe za nezavisnost koju je obeležio rasprostranjeni nenasilni otpor, Indija je postala nezavisna država 1947.

Indija je republika sa parlamentarnim sistemom demokratije i sastoji se od 28 država i 7 saveznih teritorija. Privreda Indije je po nominalnoj vrednosti BDP jedanaesta po veličini na svetu i četvrta najveća po paritetu kupovne moći. Indija je treća na svetu po brojnosti aktivne vojske. Ekonomske reforme koje se sprovode od 1991. su omogućile privredi ove zemlje status jedne od najbrže rastućih privreda na svetu. Ipak, Indija i dalje ima problema sa siromaštvom, nepismenošću, korupcijom, bolestima i neuhranjenošću stanovništva. Indija poseduje nuklearno oružje i deseta je zemlja na svetu po ulaganjima u odbranu. Pored toga što je religijski pluralistička, višejezična i multietnička država, Indija je dom raznovrsnog divljeg sveta u svojim brojnim zaštićenim staništima.

Površina
- Ukupno 3.287.240 km² (7.)
- Voda (%) 9,56
Stanovništvo
- 2011. 1.210.193.422 (2.)
- Gustina 349/km²

Glavni grad Nju Delhi

Preuzeto za wikipedia.org

Admin
Admin

Broj poruka : 596
Datum upisa : 01.04.2012

https://odputuj.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu