Klub neumornih putnika
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Opšte informacije

Ići dole

Opšte informacije Empty Opšte informacije

Počalji  Admin Pon Apr 09, 2012 5:12 am

Zakavkazja. Smeštena je na raskrsnici puteva iz jugozapadne Azije i istočne Evrope između Turske na zapadu, Gruzije na severu, Irana i Nahčivanske enklave Azerbejdžana na jugu, te de fakto nezavisne Republike Nagorno-Karabah i Azerbejdžana na istoku.

Jermenija je država sa bogatim i drevnim kulturno istorijskim nasleđem. Kraljevina Jermenija je bila prva država na svetu koja je hrišćanstvo proglasila službenom nacionalnom religijom, još početkom 4. veka — 301. godine.[1] Iako je prema Ustavu Republike Jermenije danas država odvojena od crkve, Ustav uvažava istorijsku važnost Jermenska apostolske crkve kao nacionalne crkve Jermena.[2]

Nekadašnja članica SSSR-a danas je članica preko 40 međunarodnih organizacija, uključujući Ujedinjene Nacije, Savet Evrope, Zajednicu Nezavisnih Država, Svetsku trgovinsku organizaciju, Azijsku razvojnu banku, Organizaciju crnomorske ekonomske saradnje, Frankofonije, a takođe je potpisnica NATO programa Partnerstvo za mir. Jermenija ima status posmatrača u Evroazijskoj ekonomskoj zajednici te u Pokretu nesvrstanih.

Površina
- Ukupno 29.743 km² (141.)
- Voda (%) 4,71
Stanovništvo
- 2010. 3.262.200 (134.)
- Gustina 108,4/km² (99.)

Glavni grad Jerevan

Preuzeto za wikipedia.org

Admin
Admin

Broj poruka : 596
Datum upisa : 01.04.2012

https://odputuj.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu