Klub neumornih putnika
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Opšte informacije

Ići dole

Opšte informacije Empty Opšte informacije

Počalji  Admin Pon Apr 09, 2012 8:49 am

Papua Nova Gvineja (PNG) (zvanični naziv: Nezavisna Država Papua Nova Gvineja) je država u Okeaniji koja zauzima istočni deo ostrva Nova Gvineja i veliki broj manjih susednih ostrva. Zapadni deo ostrva Nova Gvineja čine indonežanske provincije Papua i Zapadna Papua. Papua Nova Gvineja je locirana u jugozapadnom delu Tihog okeana u oblasti koja se od ranog 19. veka zove Melanezija. Glavni i jedan od najznačajnih gradova Papue Nove Gvineje je Port Morsbi. Iako u njoj živi manje od 6 miliona stanovnika, u Papui se govori preko 850 jezika koji predstavljaju tradicionalna domorodačka društva koja ih koriste. Jedna je od najmanje urbanizovanih država sa svega 18 procenata gradskog stanovništva. Takođe je jedna od najslabije istraženih država i kulturološki i geografski jer postoji veliki broj neotkrivenih vrsta biljaka i životinja za koje se veruje da žive u unutrašnjosti Papue Nove Gvineje.

Većina stanovništva živi u tradicionalnim domorodačkim društvima gde se bavi primitivnim poljoprivrednim radnjama. Ova društva i plemena su na poseban način priznata u okviru ustava. Preambula ustava izražava želju da tradicionalna sela i zajednice ostanu vidljivi deo društva Papue Nove Gvineje kao i želju za aktivnim koracima ka njihovom očuvanju. Zaštićena područja obuhvataju 97% državne teritorije. Vlasnici zemlje mogu biti samo državljani Papue Nove Gvineje.

Reljef je podjednako raznolik i u određenim predelima veoma surov. Planinski venac se prostire čitavom dužinom ostrva Nova Gvineja, čineći veoma naseljene visoravni. Guste kišne šume se nalaze u nizijama i u priobalnim područjima. Ovakvo zemljište je onemogućilo saobraćajni razvoj. Papua je bila kolonizovana od strane tri spoljne sile od 1884, a nezavisnost od Australije je stekla 1975.

Papua Nova Gvineja je država članica Komonvelta.

Površina
- Ukupno 462.840 km² (54.)
- Voda (%) 2
Stanovništvo
- 2007.. 6.300.000 (104.)
- Gustina 13/km² (201.)

Glavni grad Port Morsbi

Preuzeto za wikipedia.org

Admin
Admin

Broj poruka : 596
Datum upisa : 01.04.2012

https://odputuj.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu